Kwaliteit en veiligheid

 

Mensen reageren soms verbaasd over een dildo van hout. Ze denken al snel aan splinters en lak dat niet tegen de pH-waarde van de vagina kan. Het doel van deze pagina is om alle informatie te geven over de kwaliteit van onze producten zodat je voor jezelf een gedegen keuze kunt maken.

 

In essentie bestaat het product uit twee onderdelen; het hout en de lak.

 

Amerikaans essenhout

 

Na verschillende houtsoorten geprobeerd te hebben is onze keuze voor hout in eerste instantie gevallen op Essenhout. Het is een flexibele, maar harde houtsoort die langdurig haar kwaliteit behoudt. In de oudheid werd het hout van de Es daarom de rol van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en bescherming toegekend. Het heeft dan ook krachtige mannelijke kwaliteiten en zachte, liefdevolle en vrouwelijke kwaliteiten.

 

Elke houtsoort heeft zo haar eigen esthetische kenmerken. Essenhout staat bekend om de mooie vlamtekening en kringen. Dankzij de bananenvorm laten deze lijnen zich extra goed zien.

DIN-EN 71-3 gecertificeerde lak

 

De buitenkant van de dildo maakt contact met delicate delen van het lichaam die stoffen opnemen. Als je het hebt over essentiële veiligheid heb je het dus vooral over hoe de dildo is afgelakt. Je wilt namelijk niet dat de vagina stoffen opneemt die kwalijk voor je zijn (zoals in het geval van plastic sexspeeltjes).

 

Tijdens de onderzoeksfase hadden we daarom de volgende eisen en wensen voor de lak:

  • het mag niet oplossen in het lichaam door de lichaamseigen vloeistoffen
  • het mag de lichamelijke vloeistoffen niet doorlaten in het hout
  • het moet anti-allergisch, anti-bacterieel en anti-toxisch zijn
  • het moet keihard zijn
  • het moet glad zijn
  • het moet vegan, milieuvriendelijk en natuurlijk zijn


We begonnen met het onderzoeken van zo natuurlijk mogelijke producten. Bijenwas viel al af omdat het niet vegan was. Verder onderzoek liet ook zien dat natuurlijke producten poreus zijn, dit betekent dat het hout vocht op kan blijven nemen. Het is daardoor moeilijk schoon te maken en kan groei geven aan bacteriën. Ook bij het gebruik van verschillende soorten olie blijft hout doordringbaar. We zochten verder naar een ondoordringbare harde laklaag, liefst milieuvriendelijk, absoluut niet toxisch.

 

Onze lijst met eisen bleek onhaalbaar. Het één sloot steeds het ander uit. Na veel omzwervingen hebben we een leverancier gevonden die ons verhaal begreep en die geholpen heeft met de zoektocht. Deze heeft aangeraden om te kiezen voor een lak die DIN-EN 71-3 gecertificeerd is. Dat is een speelgoedbesluit en daardoor is deze lak bruikbaar voor kinderspeelgoed. De norm houdt er rekening mee dat kinderen spullen in hun mond stoppen en dat het daar veilig genoeg voor moet zijn. Daarom is er in lak geen veiligheidscertificaat te vinden dat hier boven gaat.

 

Toxiciteit bij lak gaat over het moment van aanbrengen. Dat is het moment waarop de lak wasemt en de vluchtige stoffen vrijkomen. Het is daarom belangrijk om met de juiste beschermingsmiddelen te werken en de lak werkelijk een week te laten opdrogen. 

 

We zijn er ook achtergekomen dat lak nooit milieuvriendelijk is. Toch kun je het wel zo milieuvriendelijk als mogelijk maken door bijvoorbeeld voor een lak op waterbasis te gaan. Om een bepaalde graad van hoogglans te verkrijgen zul je echter toch met synthetische lak moeten werken. Daarom brengen wij eerst zo'n 2 tot 3 lagen zijdeglanslak aan op waterbasis om vervolgens af te lakken met 1 á 2 lagen synthetische hoogglanslak.

 

Door ons onderzoek zijn we ervan overtuigd dat de lak veilig is in het gebruik. Het is keihard, waterproof en heeft een hoogwaardige kwaliteit. Neem gerust contact op als je hier nog vragen over hebt!